Zutouha

squirtle

Novajlija
Registrovao se
2 Dec 2018
Poruka
2
Location
Vrsac
Pozz.. Juce sam dobio za rodjendan od druga malu zutouhu. Ona ili On je u nekom malom malom akvarijumu sa kamenom jednim(za susenje). Prvi put imam kornjacu tkd. ne znam sta da joj kupim filter, ma bre kao da sam u Kini..
 
Kornjace nisu narocito zahvalni, a ni skromni ljubimci u pogledu uslova koje zahtevaju. Vodenim kornjacama potrebno je sto vise mesta za plivanje, sto jaci filter jer mnogo prljaju vodu prilikom jela. Sto se tice ishrane, najbolje je hraniti insektima (kucnim muvama, bubasvabama, fobasima, kalci crvima, tenebrijama i svim onim insektima koji ne izlucuju nikakve otrovne i odbrambene supstance), vodenimm puzevima (mogu se kupiti u skoro svakom pet shopu), rakovima, ribom, punoglavcima, povrcem, piletinom, mesom, hranom za kornjace (ova hrana nalazi se u obliku "smokija" i lako ju je naci u prodaji), pa zatim zelenom salatom, kuvanim jajima, travom, itd... Kornjace su svastojedi ali iz iskustva sam primetio da ce pre uzeti hranu sa visokim sadrzajem proteina nego voce ili povrce ili cak svezu travu.
Sto se tice suncanja, kornjace su jako veliki ljubitelji suncanja. Potrebna im je spot sijalica za suncanje i specijalna UVB sijalica ali to nije obavezna stavka ukoliko se kornjace drze napolju tokom toplih perioda u godini. Ja sam 10 godina imao crvenouhu kornjacu. Najvise vole da se popnu na kamen i da se tu suncaju, dakle potreban im je i kopneni deo. Sto se tice prezijavanja, postoje dve opcije: 1) da kornjacu drzis na toplom tokom cele godine
2) da kornjaca udje u hibernaciju tokom zimskih meseci. U ovom slucaju najbolje je spustiti temperaturu na opseg izmedju 15° C i 19° C. To je period tokom koga se kornjaca ne sme hraniti jer im se tada usporava metabolizam i hrana se ne vari istom brzinom kao kada su na toplom. Kada krenu topliji dani, tada povisiti temperaturu kod kornjace i vratiti se regularnom rezimu hranjenja. Kornjaca ce tokom hibernacije najvise vremena provoditi pod vodom, uzimajuci vazduh po potrebi.

* Napomena: Tokom toplih prolecnih i letnjih dana, kornjacu sto vise 'izvoditi' napolje na prirodno sunce, to je krucijalno za njihov metabolizam.
 
Back
Top