roundworms

kingsnake

Novajlija
Registrovao se
20 Apr 2014
Poruka
2
Location
Subotica
Imam kalifornijsku kraljevsku zmiju staru 3 godine normalnog izgleda i ponasanja.Pre mesec dana su poceli da joj se pojavljuju duguljasti,obli crvi u izmetu.Veterinar joj je dao Ivermectin koji treba ponovo da primi za 2 nedelje.Napomenuo mi je da je tesko potpuno ocistiti zmiju od parazita jer ona moze udahnuti njihova jajasca,pa tako samu sebe inficirati.Da li mozda neko ima efikasnije resenje od Ivermectin-a i dezinfekcije terarijuma?
 
Ukoliko ti zmija ima odrasle oblike parazita u izmetu to znaci da u spoljasnjoj sredini postoje i jaja, tako da je tvoj veterinar u pravu. Moguce je iskoreniti crevne parazite, ali to je vrlo tesko izvodljivo zbog njihovog razvojnog ciklusa. S obzirom da su najcesci valjkasti crvi zmija Ophidascaris i Kalicephalus, veliki problem znaju da predstavljaju njihove larve. Sad cu se potruditi da ti objasnim.
Odrasli oblici se pare u crevima i zenke proizvode gomilu jaja. Jaja izmetom dospevaju u spoljasnju sredinu. U njima se razvija larva koja preko dva stadijuma stize do treceg stadijuma (L3). Kada je larva L3 ona je infektivna. Zivotinja moze da unese ta jaja kako vazduhom i prasinom, tako i ukoliko jaja dospeju na glodara kojim hranis zmiju. Elem, kad jaja dodju u digestivni trakt enzimi im razbijaju opnu i ostaju slobodne L3 larve. One onda prodiru sluznicu creva, ulaze u krvne sudove i krvlju odlaze najcesce u pluca, ali i u druge organe. Ukoliko dospeju u druge organe one se u njima inkapsuliraju i tu zavrsavaju svoj razvoj. Medjutim kada dodju u pluca od njih nastaju larve cetrvtog stadijuma (L4). Zmija pokusava iskasljavanjem i sistanjem da ih izbaci i one ponovo pljuvackom dospevaju u creva i razvijaju se u odrasle stadijume koji se pare u crevima. Upravo zbog tih larvi i jaja je problem. Ti mozes da dezinfikujes terarijum i da promenis sve iz njega, zmija ce ponovo kakiti i ponovo ce postojati rizik. Zato upravo uz dugotrajnu terapiju i redovniju dezinfekciju paraziti se mogu iskoreniti skroz. Sto se leka izbora tice to je ivermektin. Tako da i ja bi uradio isto kao tvoj vet, jer treceg resenja nema. Dakle sad kada da tu terapiju, mogao bi na svakih sest meseci da nosis zmiju kod njega na koproloski pregled i da se time kontrolise da li ima parazita. Ali i tu treba napomenuti, da negativan nalaz ne znaci da nema parazita. Pozdrav!
 
Back
Top