Reptiles of Northern Eurasia - Taxonomic Diversity, Distribution, Conservation Status

terarista

Član
Registrovao se
25 Nov 2008
Poruka
81
Location
Svuda pomalo
Pre izvesnog vremena u rukama mi se našla veoma zanimljiva knjiga – Reptiles of Northern Eurasia - Taxonomic Diversity, Distribution, Conservation Status. U trenutku kada sam je uzimao, naslov mi je delovao jako poznato, ali ništa više od toga. Brzi pogled na Amazon.com (link) objašnjava i zašto – sa cenom od blizu 190 dolara (!), nije nikad bila ni u razmatranju. Utoliko je čitanje bilo „slađe“, pažljivije, a kao posledica svega i utisci su bolji i određeniji.


Reptiles of Northern Eurasia predstavljaju verovatno obaveznu knjigu za herpatologe i kolekcionare sličnih izdanja, dok će teraristi pronaći malu upotrebnu vrednost, osim ako nisu upravo i ostrašćeni kolekcionari. Reč je o enciklopediji gmizavaca koji žive na ogromnom području Evroazije, pri čemu je svakoj poznatoj vrsti posvećeno nešto teksta i slika.


Knjiga počinje skromnim uvodom, koji sumira sve važne informacije o evoluciji i ekologiji reptila, pruža kratak pregled najvažnijih herpatoloških izdanja prethodna dva veka i sadrži tabelu ugroženih vrsta. Prvo naredno poglavlje vodi nas direktno u svet kornjača, i do kraja knjige smenjivaće se sve poznate vrste redova Testudines, Sauria i Serpents Evrope i severne Azije.

Očekivano, nekim vrstama posvećena je veća pažnja nego ostalima, bilo zbog njihovog značaja usled velike (ili male!) rasprostranjenosti, bilo zbog količine dostupnih informacija. Po pravilu, za određene retke vrste, postoji svega nekoliko rečenica; za one češće, informacije se nalaze i na više strana. Knjigu stoga treba doživeti isključivo kao referencu, i to pre svega za manje poznate vrste – ukoliko tražite osnovne podatke o njihovoj rasprostranjenosti, pronaćićete ih.

Najveća vrednost ovog (skupog) izdanja zapravo je u fotografijama od kojih često zastaje dah. Trud autora uložen je ne samo u pažljivo odabrane slike životinja, već i fotografije njihovih staništa. Posredno, listajući knjigu „obićićete“ veći deo evroazijskog kontinenta, i diviti se fascinantnim predelima u kojima mnoge vrste koje čuvamo i dalje žive.


Sa svojih 247 strana, reč je o izdanju pristojne „debljine“ koju svakako vredi imati, ali sveopšti utisak i dalje „kvari“ cena. No reč je o mom ličnom osećaju za vrednost koji treba zanemariti, i koji ni na koji način ne treba da baci senku na kvalitet svega ostalog.

Preporuka.

P.S. Ima je i na google books-u! (link)
 
Back
Top