Prijavljivanje CITES jedinki

...i kako cete uz prijavu da date obavezni dokument za uvoz ili potpis odgajivaca izvan Srbije, jer i odgajivaci u Srbiji moraju da imaju te iste dokumente???? To mi nije jasno.....

Ja sam dobio nalog da napisem u kakvim uslovima drzim Brahipelme jer su na citesi, i da ih sve popisem latinskim nazivom, sad mi nije jasno da li su na citesu ili ne, moracu da ih zovem

Jesu, na CITES-u su bile i ranije, možda je neka greška. Ne verujem da su ih skunuli sa CITES-a

Nije mi jasno cime cete da dokazete odakle su vam zivotinje i jesu li iz odgoja kad nema takve dokumente ovde........nije dokaz da se kaze: moja zmija je od "ovog" uzgajivaca, jer svako to moze da kaze, pa cak i da je tako, uzgajivac isto treba da dokaze odakle su njegove zivotinje......to mi nije jasno, a pitam jer ne znam kod nas kako stvari stoje i malo mi je prpa oko svega toga.....!

To je nedorečeno... postoji dokument u kom se upisuje poreklo "U slučaju da za jedinku ne posedujete dokaz o zakonitom sticanju, odnosno o poreklu primerka, popunite i priložite formular „Izjava o poreklu“... ali nije rečeno koje su eventualne posledice upisivanja šverca kao porekla. Sa druge strane, nije ni postojala mogućnost da se drugačije uveze životinja pa i to oni znaju.

Na spisku nema tarantula, pa po tome ispada da se one i ne moraju prijavljivati. Nisu oni to baš najbolje organizovali. A trebali su da napišu šta sve treba i kako pupuniti ako nemaš dokaz o poreklu.

Aj sad...kako moze da se protumaci ovo: "строго заштићених и заштићених врста дивљих животиња у заточеништву"...
divlje - kao domace i divlje zivotinje ili
divlje - kao zivotinje iz divljine a ne iz odgajivacnice ???

Odg: Re: Prijavljivanje CITES jedinki

Divljih kao suprotno od pitomih iliti domaćih.

Jbg za nekog ko ih uzgaja to su domace zivotinje a pitome su manje ili vise. :D

Aj sad...kako moze da se protumaci ovo: "строго заштићених и заштићених врста дивљих животиња у заточеништву"...
divlje - kao domace i divlje zivotinje ili
divlje - kao zivotinje iz divljine a ne iz odgajivacnice

Akcenat je tu ne na divljim, vec na zasticenim (CITES 2) i strogo zasticenim (CITES 1).
A koje su zivotinje divlje a koje domace to se covece uci u osnovnoj skoli:D.... spavao si na casu vidim;)

Mogao bi neko ko drzi tarantule sa CITES-a da pozove ministarstvo i da ih pita sta se desava sa prijavom aranhida (i skorpije su neke na CITES-u) pa da prenese njihov odgovor ovde da i drugi znaju.

sad mene interesuje kako da objasnim za mog papagaja da je on stigao direkt iz sume u senegalu i to redovnim letom jata

Stvarno treba neko da nazove ministarstvo i pita za araknide.
U napomeni pdf prijave lepo piše: "Koristite naučne nazive navedene u spisku vrsta koji je dat uz javni poziv".
U istom spisku nema tarantula, što bi značilo da se one ne prijavljuju iako svi znamo za Brachypelme.

Možemo da ih zovemo i budemo sigurni, ili da se pravimo ludi pa da se pozivamo na njihovu "grešku" (ako je uopšte greška).

Ne bih ja tu ništa prijavljivao zbog ovoga:
"Opišite uslove u kojima držite navedene jedinke (dimenzije i vrsta objekta, broj jedinki u objektu i drugi uslovi za datu vrstu)",
jer mogu misliti kakve uslove držanja će da zahtevaju u ovoj banana državi.
Mada ja i nemam šta da prijavim ali sigurno bi se neko od vas potrudio oko toga i prijavio svoje životinje.

Evo novosti direkt iz kancelarije :) Svako ko ima išta što je na CITES-u trebao bi da prijavi makar to bio i ljubimac. Nije nikakav problem i neće biti nikakvog oduzimanja. Pogovoto je važno da se prijave zmije koje mogu da narastu preko 3 metra, jer će ubuduće za njih biti restrikcija, čitaj biće zabranjene za čuvanje/uvoženje/razmnožavanje, zato oni koji to sada prijave će zadržati zmiju bez problema.

Arahnidi se takođe prijavljuju, ali samo ukoliko ih odgajate i razmnožavate jer su tada u većem broju. Vlasnici nekoliko Brachypelmi i Pandinusa nisu u oobavezi da dotične prijave jer ne mogu nikako da ih obeleže i prate.

Ukoliko neko ima nekih pitanja može mi se javiti preko PP.

Back