parenje Iguane iguana

ja sma jako zadovolja. bice detaljan tekst, potrudicu se da bude opsiran kako bih pomogo ljdima koji rplaze krozz isti problem.jer svaka iguana sa 2-3 god moze da nosi neoplodjena jaja i uvek je isti rizik od egg bindinga.

Bash mi je zao shto nisi nastavio tekst.

a ovo je ono sto se retko vidi!!!!
zapazite koliko je ispalo, to je normalno i tako treba ..penis se posle vrati nazad..ako se ne vrati u roku od 15 min treba da se bega kod veterinara da sredi prolapsis....
picture049cw8.jpg

Jedno pitanje u vezi slike gore. Skontala sam da je ovo na slici penis, ali mojoj iguani se desilo dva puta da ovako neshto ispadne dok je vrshio nuzdu. Je l' to ok?

ako se povuce ok je !
opicno to prati masturbaciju...
ak ose ne povuce to je prolapsis koje mora da se nosi kod vet

Ja sam viđao kod mužjaka guštera da im izađe hemipenis posle vršenja nužde, ali se momentalno povuče.

To je nekada normalno, ali češće ga posle izližu i uvuku bez problema. Ako ostane, tada je problem i brzo kod veterinara, ima nekih fazona za uvlačenje, ali bolje da to uradi veterinar.

Ja sam stalno viđao kod mog Mabuya multifasciata, a i kod zelenih agama, koliko se sećam. Viđao sam i kod guštera u prirodi kad ih uhvatiš, najčešće slepići to rade, samo izbace izmet i sa njim hemipenise.

Ja to nikada nisam video kod moje iguane, ali sam video kod drugove, i to bas posle obavljanja nuzde, a i izmet joj je tada bio dosta tvrd. To je bila odrasla iguuana a moja je jos mala. Mozda i zavisi od tvrdoce izmeta jer sam to primetio i ranije kod leopard gekona dok sam ih hranio samo tenebrijom (kada nisam ni znao da postoje fobasi, lateralisi... pre 8 - 9 godina :). Posle toga bi se gekon polizao kao posle parenja i sve bi se vratilo na normalu.

E hvala, poshto za ovih 8 godina, pre par meseci se to prvi put desilo i bash sam se istripovala. Pogotovo shto je iguana mala pa niko nije znao za sigurno da joj odredi pol.

Zato shto sam ga spasila od nekog kretena kad je imao godinu i po dana.
Tada je imao oko 40 cm, i uspeo je da poraste do chitavih 80 cm.

Tek pre nekih godinu dana su mu porasle one, kako se zovu ... na unutashnjoj strani zadnjih nogu, a letos je dobio narandzastu boju.
Nikad nisam planirala da ga parim, tako da nije ni bilo bitno. Sve dok se nije desilo da mu je ispala unutrashnjost dok je vrshio nuzdu. Stvarno sam se prepala kad sam videla :eek:

druze ajde mi baci neke informacije na mail, poshto imam muzijaka i zenku, mada mislim da josh nisu polno zreli...
reci mi samo za polaganje jaja, shta joj je potrebno, kolika posuda, koja vrsta podloge, koja vlaga, temperatura i ostalo...
hvalaaa...
[email protected]

Back