Karticama preko interneta kupujem od 02/2003 kada sam otvorio prvi put Raiffeisen Visa virtuon bas u te svrhe. Sada imam drugu karticu ali prica je ista, samo drugi nacin placanja (sada mi sve obracunaju u dinarima po srednjem kursu i skidaju sa tekuceg). Kod virtuon kartice je poenta sto nije neophodan tekuci, nego ti oni otvore racun uz karticu na koji ti stavis koliko zelis (da imas ili da potrosis). Mislim da je neophodno da na racunu lezi 20e koje dobijes nazad kada ugasis racun, a sve sto ti je preko toga mozes da koristis za kupovinu. Tu je dodatno povecana sigurnost, posto na racun mozes da uplatis neposredno pred kupovinu onoliko koliko treba i koliko ces da potrosis, pa sve i da ti neko nekada "provali" karticu, po pravilu sa racuna ne moze da skine nista (cak ni onaj depozit od 20e). S tim sto odmah da kazem da ja do sada nikada nisam imao ni jedan, nazovimo bezbedonosni, problem tog tipa, neke kradje ili slicno. Sve poruceno stize na kucnu adresu, mada mozes da platis karticom a da stigne na drugu adresu ako ti to zelis (dakle kod checkouta koristis razlicitu billing and shipping adresu). Visa prolazi prakticno na svakom sajtu, pitanje je jedino da li "oni tamo" salju u zemlju Srbiju, pa od toga i zavisi da li mozes da pazaris na tom sajtu. No, poenta je jednostavna. Kupovina preko sajtova po pravilu zahteva registraciju, dakle, ostavljas im osnovne podatke i email (na koji ti najcesce salju obavestenja o poslatim posiljkama i njihov newsletter). Ako prilikom registracije nemas opciju za zemlju: Yugoslavia, Serbia and Montenegro ili samo Serbia, odmah racunaj da neces moci pazariti karticom. Ukoliko imaju nasu zemlju u bilo kojem izdanju gotovo je 100% da nece biti problema kod checkout-a. Kao sto rekoh, ja do sada nisam imao problema pri kupovini preko net-a, a kupovao sam (sto za sebe sto za druge) svasta, od knjiga, muzickih diskova, DVD-a, majica, nakita, maketa/modela automobila, semenki kaktusa... iz Australije, Amerike, Engleske, Francuske, Belgije, Nemacke, Ceske... Jos da spomenem da ozbiljniji sajtovi, kada nesto pazarite kod njih, obicno vam kasnije u newsletteru povremeno posalju informacije o rasprodajama ili kupon-kodove za odredjene popuste kod online kupovine, nekad dolar-dva, nekad 20% il 25%, desava se i do 50%, kako kada. I naravno, treba cunjati po sajtovima i gledati sta se sve nudi i u kojim opcijama, kao npr. prica koju sam gore spomenuo u kontekstu used/new, razlike u ceni su drasticne za istu stvar. Za knjige savetujem npr. alibris.com, abebooks.com, bn.com ili amazon.com uz napomenu da je trenutno isplativije kupovati sa americkih sajtova (najjeftiniji su ali najduze putuje, kada su guzve kao oko novaka i do mesec i po dana, inace oko tri nedelje). Npr. ako istu stvar kupujete kao new na amazon.com, amazon.co.uk i amazon.de, najjaftinije vas izadje americki (u dolarima) a najskuplje engleski (u funtama). Odnos valuta mozete uvek pogledati na npr. xe.com-u.
edit napomena:
ako je vrednost robe koju porucite (bez postarine) veca od 20e placa se carina (dakle, nasima placate jos neku kintu prilikom preuzimanja)