Da, zaboravio sam da napomenem da je boa u pitanju, dobro, sad se i vidi.
Procitao sam za belly and scale rot...deluje mi slicno, ali bi voleo da cujem i od vas ako ste imali iskustvo s ovako necim...
Ovako, zmija je zenka, nadam se, trebalo bi da je stara oko godinu-godinu i po dana, vise nisam ni siguran, jer kako saznajem slabo je hranjena od strane prethodnog vlasnika pa je zaostala u rastu jbg....popizdeo sam zbog tog saznanja, ali sta je tu je. Ima oko 80-85 cm duzine i oko 3-4 cm u precniku stomaka.
Imam je oko mesec dana i za to vreme je imala 3 hranjenja, i jedno presvlacenje (uspesno) pre oko dve nedelje. Posto mi je ovo prva zmija, i nemam iskustva s drugim, ne mogu da znam sa sigurnoscu da li joj je ponasanje normalno...ali, buraz i/ili ja je vadimo svakog dana iz terarijuma i drzimo po rukama najmanje po pola sata, u pocetku se trzala od dodira, ali posle par dana se navikla. Sada je nemirna mozda oko minut prilikom vadjenja i posle se maltene "uspava" po rukama.
U terarijumu sam do skoro imao: piljevinu sumnjivog porekla,jbg, buraz je nabavio od nekog stolara, preko koje sam stavio 3 (prethodno iskuvana) kamena i jednu granu (ne znam kog drveta) koju sam isekao iz "sume" i tusirao je vrelom vodom pre ubacivanja.
Inace, terarijum je dimenzija 90x50x80 od stakla je, plasticna posuda je od oko 3 l ali je napunjena do pola. Osvetljenje i izvor toplote je IC spot-sijalica od 250w regulisana potenciometrom, tako da je ispod nje 32-33 C a u drugom kraju ter. oko 27 C. Svetlo se pali u 9 a gasi u 21h, i osim svetla s lustera iz sobe to je jedini izvor svetla,tj.nije izlozena prirodnom svetlu-suncu nikada,i ako ga skoro nema napolju. Ventilacija je na krovu-otvor od 20x25 zatvoren mrezastom zicom i postoji mali otvor s prednje strane duz celog terarijuma a sirine oko 5 mm, jer su tu fijoke koje je brat hteo za prethodno planiran ter za iguanu...ne pitajte me nista za to..
Vlaznost jos uvek ne merim, nikako da nabavim taj hidrometar ali ter po vasim savetima jednom nedeljno prskam i bilo je OK za presvlacenje.
Ovo "crvenilo" na njoj sam primetio pre oko 5 dana. Izvadio sam onu piljevinu oprao ter toplom vodom,prebrisao alkoholom i isprao. Sada je na obicnom papiru, za skroviste sam joj stavio jednu plasticnu saxiju okrenutu naopako s izrezanom rupom (nisam mogao da nadjem nigde onu glinenu jbg) i vratio sam samo tu granu (iz ranije postave).
Zmiju nisam nikada cistio do sada, nisam ni znao da treba, ni cime...
Sto se stolice tice,za ovih mesec dana dok je bila u pilljevini, par puta sam nasao neki sitan izmet, jednom "ispljunutu kozu misa" pretpostavljam i jednom jednu pogolemu kaku, velicine ko machetja... u preseku, kenjala na oko 7 dana...
Toliko. Ako sam nesto bitno izostavio, pitajte.
Gledam da na vreme krenem s terapijom da se ne zakomplikuje(ako vec nije?).
Sada joj je malo frka da silazi s grane jer nema piljevine na koju je navikla i stalno se ukopavala.